Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Επίσημη η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία

Οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία εναντίον της ρωσικής γλώσσας. Η αφίσα λέει: "Αγαπώ την ουκρανική γλώσσα. Μη σπάσετε τη καρδιά μου". Πηγή: TASS

Στις 8 Αυγούστου ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, υπέγραψε το νόμο «Για τις αρχές της κρατικής πολιτικής στο θέμα της γλώσσας», που καθιστά τη ρωσική γλώσσα μια από τις επίσημες γλώσσες της χώρας. Η απόφαση αυτή, εκτιμάται ότι συνδέεται με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες αναγκάζουν τον κ.Γιανουκόβιτς να ικανοποιεί τα αιτήματα της ρωσόφωνης εκλογικής βάσης του.
 
Βασικό θέμα στις επαφές που είχε ο κ.Γιανουκόβιτς σε συνάντησή του, στις 7 Αυγούστου στην Κριμαία, με εκπροσώπους του επιστημονικού και του καλλιτεχνικού κόσμου, ήταν το «γλωσσικό».  Εκεί, δεν έλειψαν και οι επικρίσεις για τους χειρισμούς του. Ο Γιανουκόβιτς απρόσμενα συμφώνησε με την κριτική, δίνοντας μάλιστα εντολή για τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας η οποία θα έχει ως αντικείμενο τη διόρθωση των λαθών και την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του νόμου. Αυτές αναμένεται να υποβληθούν έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2012.

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος καθησύχασε εκείνους που θεωρούν ότι ο επίμαχος νόμος εισάγει διακρίσεις σε βάρος της ουκρανικής γλώσσας. Όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Λεονίντ Κραβτσούκ που συμμετείχε στη συνάντηση, ο κ.Γιανουκόβιτς ανέθεσε στον πρωθυπουργό, Νικολάι Αζάροφ, να διαμορφώσει το κρατικό πρόγραμμα ανάπτυξης της ουκρανικής γλώσσας, το οποίο στα 20 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας δεν εγκρίθηκε για οικονομικούς λόγους. Ο κ.Κραβτσούκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος σε αυτό το ζήτημα». Η σύμβουλος του προέδρου, Άννα Γκέρμαν, υπογράμμισε ότι και μόνο η έγκριση του νόμου για τις γλώσσες «θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σχίσμα στην ουκρανική κοινωνία και να κάνει μεγάλη ζημιά, αλλά η εφαρμογή του κρατικού προγράμματος θα εξαλείψει τελείως αυτό τον κίνδυνο».

Μερίδα αναλυτών χαρακτηρίζει τις τελευταίες αποφάσεις Γιανουκόβιτς ως «πολιτικό παιχνίδι». Πόσο μάλλον, σημειώνουν, αφού οι ίδιες οι δηλώσεις του στη συνάντηση της Κριμαίας έδειξαν ότι αποσκοπεί να συγκεντρώσει όσο δυνατόν περισσότερες ψήφους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου. «Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς που παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των συμφερόντων του ρωσόφωνου πληθυσμού, τώρα είναι υποχρεωμένος να εκπληρώσει έστω και τμηματικά τις υποσχέσεις του. Από την άλλη, δικαίως φοβάται την απώλεια των ψήφων εκείνων που αισθάνονται μέσα του έστω κάτι το ουκρανικό», εξηγεί ο Ουκρανός πολιτικός αναλυτής Βιτάλι Πορτνικόφ, προσθέτοντας ότι ενάντια στο νόμο τάσσεται και ένα τμήμα των ρωσόφωνων πολιτών της χώρας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η έγκριση του αμφιλεγόμενου νόμου, ως ένα βαθμό, θα βλάψει και τον ίδιο τον Γιανουκόβιτς: «Κάθε πολιτικός που γίνεται πρόεδρος της Ουκρανίας, συνειδητοποιεί πως η ουκρανική γλώσσα αποτελεί μέρος της νομιμοποίησής του. Αν την απαρνηθεί, τότε αμέσως προκύπτει το ερώτημα, γιατί, για παράδειγμα, η περιφέρεια Ντονέτσκ ή εκείνη του Χάρκοβ ανήκουν στη χώρα μας; Έτσι λοιπόν, θέλοντας και μη, ο Γιανουκόβιτς αναγκάζεται να λαμβάνει υπόψιν του τις ουκρανικές κρατικές αξίες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πάψει να είναι πρόεδρος όλων των Ουκρανών και θα μείνει πρόεδρος μόνο των “σοβιετικών” πολιτών της χώρας. Κάτι που θα απέχει πολύ λίγο από τη μετατροπή της Ουκρανίας σε ρωσική επαρχία, η οποία θα είναι υποτελής της Μόσχας».

Πηγή: rbth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου